top of page

Extra artikelen

Lotus geboorte

Peaceful beginnings are good beginnings – Mamaharten

​

Dé meest rustige en vriendelijke geboorte & introductie van de baby in zijn/haar nieuwe wereld is de Lotus geboorte. Het is de ultieme hands-off geboorte.

​

Lotus geboorte = als de baby + navelstreng + placenta  geboren zijn en intact blijven totdat de navelstreng er uit zichzelf af valt bij de navel (tussen 3-9 dagen na geboorte). Deze manier van geboren worden heeft fysieke en spirituele voordelen voor het kind.

​

Wachten tot het scheiden van kind en zijn navelstreng/placenta zorgt voor:

  • zo min mogelijk stress voor de baby

  • zoveel mogelijk voedingsstoffen en belangrijk bloed het lichaam van het kind kan binnenstromen

  • de baby wordt beschermt tegen de afscheiding van zijn ‘huis’

  • bevordert de hechting tussen moeder en kind

 

Het gaat uit van het idee dat de navelstreng vanzelf loslaat als baby, placenta en mama klaar zijn voor scheiding. Het geeft hen de tijd om langzaam aan elkaar te wennen in rust. Het is een zeldzame kans op een ‘heilige’ tijd van geduld, onvoorwaardelijke liefde en samenzijn in verbondenheid. Het weerspiegelt de connectie tussen moeder en het pasgeboren kind. Een gesloten cirkel waarin het kind optimaal en in rust kan wennen aan de nieuwe wereld om zich heen en mama.

​

Bij een Lotus kun je ook kiezen voor o.a. placenta-capsulering, placentashake, tinctuur, placenta-art en placenta-rituelen. 

Je kunt ook kiezen voor een gedeeltelijke Lotus. Je kiest dan zelf het moment van het scheiden van de placenta.

​

Als Doula informeer, begeleid, ondersteun en assisteer ik graag de Lotus geboorte van jullie kindje.

Misschien vraag je je af of het een gedoe is? En stinkt het niet?

  1. Het is geen gedoe. Je doet al voorzichtig met een pasgeboren baby. De placenta kan hierin mee.

  2. Indien er niks met de placenta gedaan wordt (niet prepareren) dan stinkt het de 1e dag niet. Indien juist geprepareerd stinkt het ook de resterende dagen niet.

​

Interesse in Lotus of hoe je dit praktisch kunt doen? Je kunt bij mij terecht voor een consult. Ik help je graag op weg.

 

Meer weten? Onlangs ben ik geïnterviewd over Lotus geboorte, door Ingrid Gya van Evonnah, zie films:

Deel 1, deel 2 en deel 3.

Opties bij stuitligging

Mocht je kindje tijdens de zwangerschap in stuit liggen dan kunnen we in de begeleiding gebruik maken van onderstaande methodes.

​

  • Moxa-therapie

Moxa-therapie is geheel pijnloos en is thuis uit te voeren. En het allerbelangrijkste is: uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa-therapie de kans dat het kind spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%. Een moxastick heeft veel weg van een grote sigaar. Als je hem aansteekt, verspreidt hij over het acupunctuurpunt (zijkant van de kleine teen) een intense warmtestraling is en absoluut niet pijnlijk.

Rond week 33/34 begin je met deze therapie. Je kindje heeft dan de meeste kans om te draaien. Ik kan je uitleggen hoe je deze therapie zelf kunt inzetten. Uiteraard ben je ook vrij om naar een acupuncturist te gaan voor uitleg. Deze behandeling is zeer eenvoudig en ook thuis uit te voeren met behulp van de partner (omdat je zelf dan niet meer zo makkelijk meer bij je kleine teen kan).

​

Voorwaarde is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en nog niet is ingedaald.

​

Na 5 dagen dagelijks moxa te hebben toegepast wordt de ligging van het kindje opnieuw gecontroleerd. Ligt hij/zij goed dan kun je stoppen. Zo niet, dan kun je tot 10 dagen doorgaan met de therapie.

​

Verder kun je (indien gewenst onder begeleiding):

  • In gesprek met je baby om hem/haar uit te nodigen in de juiste houding te draaien.

  • Affirmaties en visualisaties inzetten

  • En eventueel een hypnosessie inzetten

 

Je kunt je ook richten tot een haptonoom. Hier kunnen ze je oefeningen en handvatten meegeven om het kindje tot draaien aan te zetten.

 

Er bestaat ook nog de mogelijkheid tot een ‘versie‘. Een verloskundige of gynaecoloog draait je kindje dan van buitenaf. Deze behandeling vindt plaats in het ziekenhuis. Vaak vindt dit plaats in week 36 van de zwangerschap. Maar kan zelfs nog tijdens de bevalling worden ingezet (afhankelijk van de situatie).

â—„

1 / 1

â–º

Please reload

bottom of page